امروز:
مقام معظم رهبری :
رايانه‌ها و ارتباطات اينترنتى و فضاى مجازى و سايبرى فرصت فوق‌العاده‌اى است؛ مبادا اين فرصت ضايع شود

غروب عاشورا غم بارترین لحظاتی است که خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله و تاریخ شیعه به خود دیده است. در آن هنگام بیش از بیست بهار از زندگی علی بن الحسین می گذشت. در سنی قرار داشت که هرگز به خود اجازه نمی داد، زنده باشد و آن همه ستم بر حریم خاندان رسول صلی الله علیه و آله را نظاره گر، امّا چه کند که تقدیر الهی برای حفظ حجت خدا او را به صبر و شکیبایی فر می خواند تا پس از شهادت پدر، پیام شهیدان این قیام خونین را به همه ی نسل ها برساند. بیشتر مورخانروز دوازدهم محرم سال 61 ه.ق را زمان ورود اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله به شهر کوفه دانسته اند.
امام چهارم وقتی به کوفه وارد شد با وجود دردهای درونی و رنج های جسمی قد برافراشت و با سخنان کوبنده اش، فضای مسموم ناشی از تبلیغات بنی امیه را درهم شکست. این گونه بود که کورترین چشم ها، درخشش حقیقت را دیدند و سنگین ترین دل ها نیز بر مظلومیت حسین و خاندانش گریستند و بر آینده ی خویش بیم ناک گشتند. امام علی بن الحسین علیه السلام در مدت اقامت خویش در کوفه، دوبار به احتجاج برخاست. یک بار روی سخنش با مردم پیمان شکن کوفه بود و بار دیگر در دارالاماره و در برابر عبیداللّه بن زیاد فریاد اعتراض برآورد.
1

 

 


برچسب‌ها: زندگی سیاسی امام سجّاد علیه السلام


تاریخ : [ سه شنبه 1395/1/31 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


در عصر امام سجاد علیه السلام برخی از راویان حدیث، دین را به خدمت دنیای خویش درآورده و قرآن و سنت را دست مایه ی تقرّب به حکام جور و وسیله ی تفاخر قرار داده بودند. «محمد بن مسلم بن شهاب زهری» از کسانی است که به بارگاه خلفای مروانی راه یافته و از خطّ ولایت منحرف شده بود.1 امام سجاد علیه السلام به عنوان یگانه فقیه بر حق زمان، محمد بن شهاب را که از فقهای آن روزگار به شمار می آمد، در نامه ای به شدت مورد سرزنش قرار داد. سخنان امام هشدار و رهنمودی است به همه ی دانشمندان و فقیهان مسلمان در طول تاریخ، تا دانش خویش را در پای هوس های زرپرستان و زورمداران قربانی نکنند.
امام سجاد علیه السلام در این نامه به محمد بن مسلم زهری می نویسد:
«اکنون در موقعیتی گرفتار آمده ای که هرکس وضع تو را بداند، بر تو دل می سوزاند. گمان نکن که خداوند عذر و بهانه ی تو را بپذیرد و به تقصیر و کوتاهی تو رضا دهد. هرگز! هرگز! چنین نیست. خداوند در قرآن از دانشمندان پیمان گرفته است که حقایق دین را به مردم بازگویند و پنهان ندارند».
2
تو مال هایی را از حاکمان دریافت کرده ای که استحقاق نداشته ای. به کسی تقرّب جسته ای که حق هیچ کس را نمی پردازند و تو نمی توانی با نزدیکی به او راه باطلی را سدّ کنی!
تو با دشمن خدا دوست شده ای! آیا جز این است که آنان (حاکمان ستمگر) می خواهند تو را چون قطب آسیاب، محور بیدادگری های خود قرار دهند. آنان می خواهند از وجود چون تویی، پلی برای اهداف شوم شان و نردبانی برای گمراهی ها و کجروی های خود بسازند. و تو را به همان راهی ببرند که خود می روند.
حاکمان ستمگر می خواهند با نزدیک کردن دانشمندی چون تو به دربار خویش و در پرتو حمایت های تو از دستگاه حکومت، بتوانند عالمان وارسته را در پیش مردم زیر سؤال ببرند و مردم عوام را به سوی خویش جلب کنند. خدمتی که تو به آنان می کنی حتی از عهده ی مخصوص ترین وزیران و قوی ترین یاورانشان بیرون است و از دست ایشان بر نمی آید.
هان به هوش باش که هشدارهای بایسته به تو داده شد و حجت بر تو تمام گردید. فرصت زیادی نداری. سر و کارت با خدایی است که همه ی کارهایت را می داند و هیچ نکته ای بر او مخفی نیست.
3

برچسب‌ها: سبک زندگی در سیره امام سجاد(ع)


تاریخ : [ دوشنبه 1395/1/30 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


در عصر امام سجاد علیه السلام فقیهان بسیاری به ویژه در شهر مدینه می زیسته اند. از آن جمله اند: ابوحازم، محمد بن شهاب زهری، سفیان عیینه، نافع بن جبیر، سعد بن مسیّب، عروة بن زبیر، ابوبکر بن عبدالرحمن بن حارث بن هشام، قاسم بن محمد بن ابی بکر و سالم بن عبداللّه. باید گفت وفات این بزرگان فقه در فاصله ی اندکی از یکدیگر رخ داده است به گونه ای که سال 95 هجری را «سنة الفقهاء» نامیدند؛1 زیرا در این سال تعداد بی شماری از فقیهان آن عصر درگذشتند. مقام فقهی و علمی امام سجاد علیه السلام به حدی بارز و آشکار بود که ابن جوزی به آن حضرت عنوان «سیدالفقهاء» می دهد و از بسیاری نقل می کند: «ما در میان فقیهان، داناتر و فقیه تر از امام سجاد علیه السلام نیافتیم».2
امام سجاد علیه السلام تنها مرجع فقهی شیعیان نبود بلکه فقهای عامه نیز در بسیاری از مسایل خود به ایشان مراجعه می کردند. برای مثال گفته اند زهری جهت آگاهی از حکم قتل غیرعمه برده ی مقتول به پیشگاه امام سجاد علیه السلام رفته است.3

 

۱ـ تاریخ طبرى، ج 5، ص 263.
2ـ ر.ک: تاریخ الشیعه، ص 38.
3ـ طبقات ابن سعد، ج 5، ص 158.

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع) - فضایل امام سجاد


تاریخ : [ يکشنبه 1395/1/29 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


در آخرین بیماری که به رحلت امام سجاد علیه السلام انجامید، گروهی از شیعیان برای عیادت به حضور وی رسیدند. امام سجاد علیه السلام در حضور آن جمع، به فرزندش باقرالعلوم علیه السلام فرمود: «این صندوق را نزد خود حفظ کن. در این صندوق طلا و نقره ذخیره نشده، بلکه در آن مجموعه ای از دانش هاست».1
تمامی آن چه در ادوار بعد از زبان امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام درباره ی معارف دین، فقه، تفسیر و عقاید و اخلاق نقل شده، مطالبی است که نزد امام سجاد علیه السلام وجود داشت و پس از آن حضرت به امامان بعدی منتقل گردیده است. هرچند این پیشوای صالحان کمتر فرصت یافت تا دانش خویش را در محافل علمی و بر کرسی استادی به شاگردانش ابلاغ کند، ولی با این حال، هیچ کتابی را در زمینه ی زهد و نیایش و موعظه نمی توان یافت، جز این که سخنان و نیایش های امام سجاد علیه السلام زینت بخش آن است.2

 

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ شنبه 1395/1/28 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]




تمامی حقوق مطالب، برای پایگاه قبله اهل سجود محفوظ است.

X