امروز:
مقام معظم رهبری :
رايانه‌ها و ارتباطات اينترنتى و فضاى مجازى و سايبرى فرصت فوق‌العاده‌اى است؛ مبادا اين فرصت ضايع شود

«تَرْکُ مُقابَلَتِهِ عِنْدَ الْخِصامِ؛ از موضع گیری در برابر او بگذری ».۱
به طور طبیعی ، انسانی که عمری از او گذشته است، انتظارهای بیشتری از دیگران دارد و ممکن است به دلیل داشتن این روحیه ، همیشه خود را طلبکار دیگران بداند که گاهی به دشمنی و درگیری می انجامد. امام سجاد علیه السلام می فرماید: «چون احتمال دارد این روحیه ، او را به سمت درگیری با دیگران بکشاند، احترام او اقتضا می کند دیگران با او درگیر نشوند».
۲

«وَلا تَسْبِقْهُ إِلی طَریقٍ وَلا تَؤُمَّهُ فِی طَرِیقٍ ؛ و در راه رفتن بر او پیشی نگیری و جلوتر از او قدم برنداری ».۳

«وَلا تَسْتَجْهِلْهُ وَ إِنْ جَهِلَ عَلَیکَ تَحَمَّلْتَ ؛ و با او نادانی نکنی و اگر او با تو نادانی کرد، تو بردباری بورزی ».۴
در برخورد با سالمندان باید مراقب بود کار غیرعقلانی صورت نگیرد و سخنانی بگوید که از انسان خردمند شنیده می شود. اگر ـ به دلیل سن و سال بالا و ضعف نیروهای جسمی و روحی ـ سخن نامربوطی بر زبان او جاری شد که از او انتظار نیست، نباید با او برخورد کند.۵    

پی نوشت ها:


برچسب‌ها: احادیث و روایات - سبک زندگی در سیره امام سجاد(ع)


تاریخ : [ يکشنبه 1395/3/16 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


فرزندان ، نیازمندِ داشتن الگو هستند و دوست دارند از اخلاق و روش دیگران پیروی کنند. ازاین رو، لازم است پدر و مادر ضمن آموزش اخلاق نیکو به فرزندان ، آنان را با افرادی که دوستدار خدایند، به شیوه ای هنرمندانه آشنا سازند که فرزندان، دل بسته آن افراد گردند و فریفته افراد نااهل نشوند. امام سجاد علیه السلام می فرماید:
وَلِأَوْلِیائِکَ مُحِبِّینَ مُناصِحِینَ وَ لِجَمِیعِ أَعْدائِکَ مُعانِدِینَ وُ مُبْغِضِینَ.
1
آنان را دوستداران و خیرخواهان برای دوستانت و دشمنان و کینه داران برای همه دشمنانت قرار ده .
به گفته یکی از شارحان صحیفه سجادیه ، «آنان را دوستدار خالصانه اندیشه اولیای الهی و یاری کننده آنان قرار ده».
2


برچسب‌ها: احادیث و روایات - سبک زندگی در سیره امام سجاد(ع)


تاریخ : [ شنبه 1395/2/25 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


امام سجاد علیه السلام در حدیثی ، یکی از لوازم چهارگانه کامل شدن اسلام را «حُسن خلق» با همسر می داند:
أَرْبَعٌ مَنْ کُن َّ فِیهِ کَمُلَ اِسْلَامُهُ ، وَ مُحِّصَتْ ذُنُوبُهُ ، وَ لَقِی رَبَّهُ (عَزَّ وَ جَلَّ) وَ هُوَ عَنْهُ راضٍ ، مَنْ وَفی لِلّهِ عَزَّ وَ جَلَّ بِمَا یجْعَلُ عَلی نَفْسِهِ لِلنّاسِ ، وَ صَدَقَ لِسانُهُ مَعَ النّاسِ ، وَ اسْتَحْیا مِنْ کلِّ قَبِیحٍ عِنْدَ اللهِ وَ عِنْدَ النَّاسِ وَ حَسُنَ خُلُقُهُ مَعَ أَهْلِهِ.1
چهار صفت است که اگر در کسی باشد، اسلامش کامل می شود و گناهانش از بین می رود و در حالی خداوند را ملاقات می کند که از او راضی است : به عهد الهی در مواردی که بر او در ارتباط با مردم لازم است، وفا کند؛ زبانش با مردم صادقانه باشد؛ از هر امر زشتی که نزد خداوند و مردم زشت است ، حیا پیشه کند و با همسر و خانواده اش حسن خلق داشته باشد.
در تعریف حسن خلق آمده است:
حسن خلق ملکه ای است که برای صاحب آن ، انجام زیبایی و دوری از زشتی را آسان می کند و این ، در ارتباط با مردم به نیکی و صدق و موّدت و لطف و حسن مصاحبت و معاشرت و مواسات و رفق و حلم و صبر و محبت به دست می آید.
2

با این تعبیر، برخی صفات نیکو از لوازم پدید آمدن حسن خلق است و بر انسان لازم است در رفتار با همسر خود محبت، مودّت و صدق را مراعات کند. اکنون به برخی بایسته های اخلاقی زن و شوهر در این زمینه اشاره می کنیم.


برچسب‌ها: احادیث و روایات - سبک زندگی در سیره امام سجاد(ع)


تاریخ : [ جمعه 1395/2/17 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


«پروردگارا! درود فرست بر پیشوای جانشین (خودت)، سرور مورد رضایت خود و پرهیزکار امین، علی بن الحسین؛ زینت بخش عابدان، پیشوای مؤمنان، وارث دانش پیامبران، بارالها! برای او آن چه را که برای دوستان خود برگزیده ای، قرار بده، از بزرگ ترین خشنودی های خود و بهترین درودهایت و بالاترین برکات خود. همانا او در عبادت خویش به حدّ کمال رسید و طاعتش را برای تو خالص گردانید. در کسب خشنودی تو شتاب کرد و راه هدایتت را برای امت آشکار ساخت. به اندازه ی توان خویش، آن چه را از حق تو بر او بود، جاری کرد و آن چه را درباره ی ولایت و سرپرستی بر او واجب بود، ادا کرد. تا آن که زمانش سپری شد، در حالی که وی برای شیعیان و پیروان خود رؤوف و نسبت به مردم مهربان بود. پروردگارا! از جانب ما برای او درود فرست و سلام و دعای او را بر ما ارزانی دار.»1

برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ پنج شنبه 1395/2/16 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


ایستاده بودند و نماز می خواندند. رنگ چهره شان پریده بود و بدنشان می لـرزید. چنان با شور و شوق نماز می خواندند که گویی آخرین نماز ایشان است.
همیشه همین طور نماز می خواندند و ما حسرت می خوردیم که چرا حتی یک رکعت از نمازمان را نمی توانیم آن گونه بخوانیم.
مدتی بود نگاهشان می کردم؛ اما ایشان حضور مرا در اتاق احساس نمی کردند.
ناگهان عبا از روی یک شانه شان افتاد. منتظر بودم تا عبا را روی دوششان بیندازند. اما امام همچنان غرق در عبادت بودند. می خواستم بروم عبا را درست کنم، اما ترسیدم مزاحم عبادت ایشان بشوم. وقتی نماز تمام شد، طوری نگاهم کردند که گویی از عالم دیگر آمده اند.
گفتم: «ای فرزند رسول خدا! در حال نماز عبا از روی دوش شما افتاد، ولی شما به آن توجه نکردید». امام سجاد(ع) فرمود: آیا می دانی در برابر چه کسی ایستاده بودم! مگر نمی دانی که نماز هر کس همان اندازه قبول می شود که با حضور قلب باشد.»
گفتم: فدایت شوم، اگر این طور باشد ما با این نمازهای ناقص چه کنیم!؟
و امام(ع) فرمود: خداوند نمازهای ناقص را با نمازهای مستحبی کامل می سازد.
1

برچسب‌ها: احادیث و روایات - فضایل امام سجاد


تاریخ : [ جمعه 1395/1/20 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


امام سجّاد(سلام الله علیه):

إنَّ لِلعَبّاسِ عِندَاللَّهِ لَمَنزِلَةٌ یَغبِطُهُ بِها جَمیعُ الشُّهَداءِ یَومَ القِیامَةِ.
عباس را نزد خدا منزلتى است که روز قیامت همه شهیدان بر آن رشک مى‏برند.

دانش نامه امیرالمؤمنین(ع) ج1 –ص188 - ح 104


برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ چهارشنبه 1394/12/26 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


امام سجّاد (سلام الله علیه) :

إذا قامَ قائِمُنا أذهَبَ اللَّهُ عَن شیعَتِنا العاهَةَ و جَعَلَ قُلوبَهُم کَزُبَرِ الحَدیدِ.
آن گاه که قائم ما قیام کند، خداوند آفت را از شیعیان ما بزداید و دل‏هایشان را چون پاره‏هاى آهن‏گرداند.

الخصال - ص 541. میزان الحکمة ج1- ص 406- ص 1347


برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ سه شنبه 1394/12/25 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


       مرحوم سیّد محسن امین ، به نقل از کتاب مرآت الجنان مرحوم علاّ مه مجلسى آورده است :

امام علىّ بن الحسین ، حضرت زین العابدین علیه السّلام بسیار به مادر خود احترام مى نمود و لحظه اى از خدمت به او و رعایت حقوقش دریغ نمى کرد.

روزى عدّه اى از اصحاب به آن حضرت عرض کردند: یاابن رسول اللّه ! شما بیش از همه ما نسبت به مادرت نیکى و خدمت کرده اى و مى کنى ؛ ولى با این حال ، یک بار ندیده ایم که با مادرت هم غذا شده باشى ؟

حضرت سجّاد علیه السّلام در جواب ، به اصحاب خویش فرمود: مى ترسم سر سفره اى کنار مادرم بنشینم و بخواهم لقمه اى را بردارم که او میل آن را داشته است که بردارد، و به همین جهت سعى مى کنم که با او هم غذا نباشم .(اعیان الشّیعة : ج 1، ص 634.)


برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ جمعه 1394/12/21 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


حضرت امام زین العابدین علیه السلام فرمودند: روزی بیرون شدم تا به محیطی رسیدم و به دیوار تکیه کردم. ناگاه مردی که دو جامه سفید بر تن داشت پیدا شد و به من نگاه کرد. سپس گفت: ای علی بن الحسین(ع)! چه شده که تو را اندوهگین و محزون می بینم؟ آیا اندوهت برای دنیاست که روزی خدا برای نیکوکاران و بدکاران آماده است. گفتم: برای دنیا اندوهگین نیستم، زیرا چنان است که تو می گویی. گفت: پس برای آخرت است که وعده ای درست است و سلطانی قاهر و قادر نسبت به آن حکم می کند. گفتم: برای آن هم اندوه ندارم، زیرا چنان است که می گویی. پرسید: اندوهت برای چیست؟ گفتم: از فتنه ابن زبیر و وضعی که مردم دارند، می ترسم. سپس گفت: ای علی بن الحسین(ع)! آیا دیده ای کسی را که از خدا بترسد و خدا او را نجات ندهد؟ گفتم: نه. گفت: آیا کسی را دیده ای که بر خدا توکل کند و خدا کارگزاری اش نکند؟ گفتم: نه. گفت: آیا دیده ای کسی چیزی از خدا بخواهد و به او ندهد؟ گفتم: نه.

(مشکات الانوار فی غررالاخبار، الفصل الرابع فی الخوف و الرضا)


برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ پنج شنبه 1394/11/22 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


حضرت امام سجاد (ع)
1- قالَ الاْمامُ السجاد - علیه السلام - : ثَلاثٌ مَنْ کُنَّ فیهِ مِنَ الْمُؤمِنینَ کانَ فی کَنَفِ اللّهِ، وَأظَلَّهُ اللّهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ فی ظِلِّ عَرْشِهِ، وَآمَنَهُ مِنْ فَزَعِ الْیَوْمِ الاْکْبَرِ:

مَنْ أَعْطی النّاسَ مِنْ نَفْسِهِ ما هُوَ سائِلهُم لِنَفْسِهِ، ورَجُلٌ لَمْ یَقْدِمْ یَداً وَرِجْلاً حَتّی یَعْلَمَ أَنَّهُ فی طاعَةِ اللّهِ قَدِمَها أَوْ فی مَعْصِیَتِهِ، وَرَجُلٌ لَمْ یَعِبْ أخاهُ بِعَیْب حَتّی یَتْرُکَ ذلکَ الْعِیْبَ مِنْ نَفْسِهِ.

«بحارالأنوار، ج 75، ص 141، ح 3»

امام سجاد - علیه اسلام - فرمود: سه حالت و خصلت در هر یک از مؤمنین باشد در پناه خداوند خواهد بود و روز قیامت در سایه رحمت عرش الهی می باشد و از سختی ها و شداید صحرای محشر در امان است: اوّل آن که در کارگشائی و کمک به نیازمندان و درخواست کنندگان دریغ ننماید. دوّم آن که قبل از هر نوع حرکتی بیندیشد که کاری را که می خواهد انجام دهد یا هر سخنی را که می خواهد بگوید آیا رضایت و خوشنودی خداوند در آن است یا مورد غضب و سخط او می باشد. سوّم قبل از عیب جوئی و بازگوئی عیب دیگران، سعی کند عیب های خود را برطرف نماید.

2- قالَ الاْمامُ السجاد - علیه السلام - : ثَلاثٌ مُنْجِیاتٌ لِلْمُؤْمِن: کَفُّ لِسانِهِ عَنِ النّاسِ وَ اغْتِیابِهِمْ، وَ إشْغالُهُ نَفْسَهُ بِما یَنْفَعُهُ لاِخِرَتِهِ وَ دُنْیاهُ، وَ طُولُ الْبُکاءِ عَلی خَطیئَتِهِ.

«بحارالأنوار، ج 75، ص 140، ح 3»

امام سجاد - علیه اسلام - فرمود: سه چیز موجب نجات انسان خواهد بود: بازداشت زبان از بدگوئی و غیبت مردم، خود را مشغول به کارهائی کردن که برای آخرت و دنیایش مفید باشد. و همیشه بر خطاها و اشتباهات خود گریان و ناراحت باشد.


برچسب‌ها: احادیث و روایات


تاریخ : [ دوشنبه 1394/11/19 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]

ادامه مطلب



تمامی حقوق مطالب، برای پایگاه قبله اهل سجود محفوظ است.

X