امروز:
مقام معظم رهبری :
رايانه‌ها و ارتباطات اينترنتى و فضاى مجازى و سايبرى فرصت فوق‌العاده‌اى است؛ مبادا اين فرصت ضايع شود

بنا بر گفته بیشتر تاریخ نگاران، تولد امام علی بن الحسین علیه السلام روز پنج شنبه، پنجم شعبان1 سال 38 ه . ق2 در شهر مدینه بوده است. پدرش امام حسین علیه السلام به علت علاقه فراوانی که به پدرش علی بن ابی طالب علیه السلام داشت، همه پسرانش را «علی» نام می نهاد. دو تن از آنان در کارزار خونین کربلا به شهادت رسیدند و تنها سید عابدان که رسول خدا صلی الله علیه و آله بشارت تولدش را داده بود،به علت بیماری و ناتوانی جسمی زنده ماند تا نسل رسول خدا صلی الله علیه و آله از نسل امام حسین علیه السلام قطع نشود.
1. على بن محمد ابن صباغ مالکى، الفصول المهمّه، بیروت، مؤسسه اعلمى، 1408 ه .ق، ح 1، ص 198؛ شبلنجى شافعى، نور الابصار، بیروت، دارالفکر، 1399 ه . ق، ص 153.

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ شنبه 1395/11/23 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


قافله ی اسیران چندروزی در کوفه توقف کردند. سپس آنان را به همراه سرهای پاک شهدا به سوی شام گسیل داشتند. مسافت کوفه تا شام حدود صد و هشتاد فرسخ بود، ولی به طور قطع روشن نیست که مسیر حرکت قافله ی اسیران چگونه بوده است؟
برخی از پژوهش گران عقیده دارند که مسیر کاروان از شمال بین النهرین می گذشته است و این معروف ترین راهی بود که از آن استفاده می کردند. البته در نظر دیگری، «ابی مخنف» در کتاب مقتل خویش که از معتبرترین مقاتل است،می گوید: کاروان اسیران را از طریق بیابان های خشک به سوی شام برده اند؛ زیرا کوتاه ترین راه میان عراق و سوریه به شمار می رفت.
ابن جریر طبری می نویسد: علی بن الحسین در طول مسیر کوفه تا شام با کسی سخن نگفته است.
1 اما از برخی منابع دیگر چنین بر می آید که هرجا زمینه ای پدید می آمد، امام سجاد علیه السلام به هدایت و روشن گری مردم می پرداخت.

برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ جمعه 1395/2/3 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


در عصر امام سجاد علیه السلام فقیهان بسیاری به ویژه در شهر مدینه می زیسته اند. از آن جمله اند: ابوحازم، محمد بن شهاب زهری، سفیان عیینه، نافع بن جبیر، سعد بن مسیّب، عروة بن زبیر، ابوبکر بن عبدالرحمن بن حارث بن هشام، قاسم بن محمد بن ابی بکر و سالم بن عبداللّه. باید گفت وفات این بزرگان فقه در فاصله ی اندکی از یکدیگر رخ داده است به گونه ای که سال 95 هجری را «سنة الفقهاء» نامیدند؛1 زیرا در این سال تعداد بی شماری از فقیهان آن عصر درگذشتند. مقام فقهی و علمی امام سجاد علیه السلام به حدی بارز و آشکار بود که ابن جوزی به آن حضرت عنوان «سیدالفقهاء» می دهد و از بسیاری نقل می کند: «ما در میان فقیهان، داناتر و فقیه تر از امام سجاد علیه السلام نیافتیم».2
امام سجاد علیه السلام تنها مرجع فقهی شیعیان نبود بلکه فقهای عامه نیز در بسیاری از مسایل خود به ایشان مراجعه می کردند. برای مثال گفته اند زهری جهت آگاهی از حکم قتل غیرعمه برده ی مقتول به پیشگاه امام سجاد علیه السلام رفته است.3

 

۱ـ تاریخ طبرى، ج 5، ص 263.
2ـ ر.ک: تاریخ الشیعه، ص 38.
3ـ طبقات ابن سعد، ج 5، ص 158.

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع) - فضایل امام سجاد


تاریخ : [ يکشنبه 1395/1/29 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


در آخرین بیماری که به رحلت امام سجاد علیه السلام انجامید، گروهی از شیعیان برای عیادت به حضور وی رسیدند. امام سجاد علیه السلام در حضور آن جمع، به فرزندش باقرالعلوم علیه السلام فرمود: «این صندوق را نزد خود حفظ کن. در این صندوق طلا و نقره ذخیره نشده، بلکه در آن مجموعه ای از دانش هاست».1
تمامی آن چه در ادوار بعد از زبان امام باقر علیه السلام و امام صادق علیه السلام درباره ی معارف دین، فقه، تفسیر و عقاید و اخلاق نقل شده، مطالبی است که نزد امام سجاد علیه السلام وجود داشت و پس از آن حضرت به امامان بعدی منتقل گردیده است. هرچند این پیشوای صالحان کمتر فرصت یافت تا دانش خویش را در محافل علمی و بر کرسی استادی به شاگردانش ابلاغ کند، ولی با این حال، هیچ کتابی را در زمینه ی زهد و نیایش و موعظه نمی توان یافت، جز این که سخنان و نیایش های امام سجاد علیه السلام زینت بخش آن است.2

 

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ شنبه 1395/1/28 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


تمام ویژگی های ارزشی انسان بر محور عقل و علم او سنجیده می شود. امام در بینش شیعه کسی است که در عقل و علم و نیز اعمال ارزشی، سرآمد همه ی خلق است و خداوند بر اساس این شایستگی های واقعی، ایشان را به امامت و پیشوایی دینی و دنیایی برگزیده است.
علم امامان مانند علوم بشری نیست، بلکه همانند پیامبران، از دانشی هستند که از تعلیم الهی برخوردارند.
امام سجاد علیه السلام درباره ی الهی بودن دانش ائمه و گستردگی دامنه ی آن می فرماید:
به یقین محمد امین صلی الله علیه و آله خداوند در زمین بود و چون به ملاقات حق شتافت، اهل بیت او، وارثان وی و امینان خدا در زمین هستند... ما برگزیدگان خدا و اوصیای پیامبریم و از هر فرد دیگر، به قرآن و دین سزاوارتریم. در مراتب عالی دانش قرار دادیم و علوم همه پیامبران نزد ما به ودیعت نهاده شده است.
1
دانش و فضایل امام سجاد علیه السلام چیزی نبود که فقط دوستان و شیعیانشان بدان معتقد باشند که حتی منکران مقام ولایت و نیز معاندان خاندان رسالت در مواردی به ناگزیر در برابر فضل و کمال ایشان سر تعظیم فرود می آوردند. چنان که عبدالملک مروان در پاسخ نامه امپراطور روم درماند و حق را در آن دید که نظر امام سجاد علیه السلام را درباره آن جویا شود و پاسخ آن حضرت را به امپراطور روم بنویسد.2

برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ جمعه 1395/1/27 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


بارزترین صفات و القاب علی بن حسین(ع):1

«سجّاد» بسیار سجده کننده
«زین العابدین» زینت عبادتگران
«زاهد» پارسا
«عابد» پرستش کننده
«محجوب» با حیاء
معصوم ششم
«مفتاح» کلید نیکی ها
«زین الصالحین» زینت پرهیزکاران
«سید العابدین» سرور ستایشگران
«خاشع» فروتن
«عادل» دادگر


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع) - فضایل امام سجاد


تاریخ : [ پنج شنبه 1395/1/26 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]


گذری بر زندگانی امام سجاد  علیه السلام 

چهارمین اختر آسمان امامت و ولایت ، در پنجم شعبان المعظم سال 38 هجری در مدینه دیده به جهان گشود.  نام آن بزرگوار  علی ، کنیهٔ ایشان  ابومحمّد [ و  ابوالحسن ثانی است. القابشان نیز  زین العابدین ،  سجّاد ،  سید العابدین ،  زکی ،  امین  و  ذو الثّفنات  می‌باشد.. پدر بزرگوارش امام حسین  علیه السلام و مادرش  شهربانو  دختر  یزدگرد  پادشاه ایران بود. 


برچسب‌ها: مقالات - زندگینامه امام سجاد(ع) - مکارم اخلاق امام سجادعلیه السلام


تاریخ : [ پنج شنبه 1394/12/27 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]

ادامه مطلب

 

امام سجّاد(علیه السلام)

حضرت علی بن الحسین ، ملقّب به سجّاد و زین العابدین، روز پنجم شعبان سال 38 هجرى یا 15 جمادى الاولى همان سال، در مدینه دیده به جهان گشود .مادر مکرّمه آن حضرت بنا بر منابع تاریخ اسلامى، غزاله از مردم سند یا سجستان که به سلافه یا سلامه نیز مشهور است، میباشد.
ولى بعضى از منابع دیگر نام او را شهربانویه، شاه زنان ، شهرناز، جهان بانویه و خوله، یاد کرده اند.

امام سجّاد(علیه السلام) در بدترین زمان از زمان هایى که بر دوران رهبرى اهل بیت گذشت می زیست، چه، او با آغاز اوج انحرافى، معاصر بود که پس از وفات رسول اکرم (صلى الله علیه وآله وسلم) روى داد.
امام(علیه السلام) با همه محنتها و بلاها که در روزگار جدّ بزرگوارش امیرالمؤمنین(علیه السلام) آغاز گردیده بود همزمان بود.
او سه سال پیش از شهادت امام على(علیه السلام)متولّد گردید، وقتى دیده به جهان گشود، جدّش امیرمؤمنان(علیه السلام)در خطِّ جهادِ جنگِ جمل، غرق گرفتارى بود و از آن پس با پدرش امام حسین(علیه السلام) در محنت و گرفتاریهاى فراوان او شریک بود.

او همه این رنج ها را طى کرد و خود به طور مستقل رویاروى گرفتاریها قرار گرفت.

محنت و رنج او وقتى بالا گرفت که لشکریان یزید در مدینه وارد مسجد رسول اللّه شدند و اسب هاى خویش را در مسجد بستند، یعنى همان جایى که انتظار آن می رفت مکتب رسالت و افکار مکتبى در آنجا انتشار یابد، امّا برعکس، آن مکان مقدّس در عهد آن امام تقوا و فضیلت، به دست سپاه منحرف بنی امیّه افتاد و آنان ضمن تجاوز به نوامیس مردم مدینه و کشتار فراوان، بی پروایى را از حدّ گذراندند و حرمت مدفن مقدّس رسول اکرم(صلى الله علیه وآله وسلم)و مسجدش را هتک نمودند.
امام سجّاد(علیه السلام) براى پیش راندن مسلمانان به سوى نفرت از بنی امیّه و افزودن مبارزه جویى با آنان، تلاش هاى مؤثّرى نمود.
و هر گاه فرصتى به دست می آمد، مردم را بر ضدّ امویان تحریک می کرد.
و با احتیاط، برنامه حاکمان منحرف را تحت نظر قرار می داد.
امام(علیه السلام) براى آگاهى مردم، اسلوب دعا را به کار برد، به طورى که دعاهاى آن حضرت، رویدادهاى عصر او را تفسیر می کند.
صحیفه سجّادیّه که به زبور آل محمّد مشهور است، اثر بی نظیرى است که در جهان اسلام، جز قرآن کریم و نهج البلاغه، کتابى به این عظمت و ارزش، پدید نیامده که پیوسته مورد توجه بزرگان و علما و مصنّفان باشد.
از دیگر آثار ارزنده به جا مانده از امام سجّاد(علیه السلام)، مجموعه اى تربیتى و اخلاقى است به نام رساله حقوق که امام(علیه السلام) در آن وظایف گوناگون انسان را در برابر خدا و خود و دیگران، با بیانى شیوا و گویا بیان کرده است.

مجموعه حقوقى که در این رساله ذکر شده جمعاً 51 حقّ میباشد.

از سنت های ارزنده آن حضرت که به ما رسیده  صدقه دادن است ، مخصوصا صدقه وانفاق پنهانی نقل است قریب به چهار صد خانوار تحت حمایت آن حضرت زندگی می کردند و خیلی از آن افراد نمی دانستند که از چه محلی تامین می شوند تا بعد از شهادت آن بزرگوار متوجه شدند آن کمک ها از طرف ایشان بوده . وقتی از ایشان سوال میشد چرا مخفیانه انفاق می کنید ، می فرمود " چون صدقه قبل از آن که به فقیر برسد به دست خدا می رسد " . تقوا و خدا ترسی او زبان زد خاص وعام بود به حدی که زهری دانشمند معاصر آنحضرت می گوید در میان بنی هاشم شخصی برتر از او ندیدم وامام باقر(ع) می فرماید پدرم علی بن الحسین (ع) در یک روز هزار رکعت نماز می گذارد .روایت شده هنگام وضو رنگ رخسار مبارکش زرد می شد وقتی از حضرت سوال می کردند چرا این حالت بر شما عارض می شود می فرمودند " آیا میدانید در پیشگاه چه کسی می خواهم بایستم .

سرانجام آن حضرت چهل سال بعد از قضیه جانگداز کربلا که همراه بود با گریه برای شهدای کربلا و صبر بر مصیبتشان  در روز 12 و یا 25 محرّم سال 95 هجرى، درمدینه، به دسیسه هشام بن عبدالملک، مسموم گردید و در 56 سالگى به شهادت رسید. ومزار شریف آن حضرت در مدینه در قبرستان بقیع میباشد.

 


برچسب‌ها: زندگینامه امام سجاد(ع)


تاریخ : [ شنبه 1394/12/1 ] [ ] | نویسنده : [ رسول گلی زاده ]




تمامی حقوق مطالب، برای پایگاه قبله اهل سجود محفوظ است.

X